Het Staverse museum is geopend
van begin mei tot eind oktober.
Wie Stavoren bezoekt kan er niet onder uit om ook een bezoekje te brengen aan Toankamer ’t Ponthús.
Hoewel Stavoren de oudste stad van Friesland is, is er dankzij overstromingen, oorlogen en economisch verval veel verloren gegaan. Maar gelukkig zijn er ook unieke bezienswaardigheden bewaard gebleven en zijn deze door de jaren heen, daar waar nodig gerestaureerd.
In het ponthús wordt de roemruchte geschiedenis van Stavoren weer tot leven gebracht. We hebben verschillende exposities en een vaste tijdlijn. Al wandelend langs deze exposities en tijdlijn ziet en leest u over de vele bezienswaardigheden die Stavoren nog steeds rijk is, en over de gebeurtenissen die zich in deze stad afspeelden, vanaf het begin van onze jaartelling tot heden.
Na een bezoek aan het museum weet u waar u naar op zoek kunt gaan, als u door Stavoren wandelt om de historie van deze stad te ontdekken. Met alle informatie die u dan heeft opgedaan in het museum kunt u dubbel genieten van deze schatten.
Wat is er te zien in ’t Ponthús?
In ’t Ponthús wordt de bezoeker op eigentijdse wijze verteld over de historie van de stad. Door het gebouw loopt een tijdbalk van het jaar nul tot nu, van waaruit ingehaakt wordt op historische gebeurtenissen in en om de stad. Wij hebben o.a. een ruim overzicht van 0-1000 AD, de Slag bij Staveren, de handelsrelatie met Hamburg, het St. Odulphusklooster, het Hanzeverleden, de stadsrechten van Stavoren, de inval van de Noormannen, het Blokhuis, de walvisvaarders, de visserij van vroeger enz. Ook de recente geschiedenis wordt niet vergeten; zo wordt er bijvoorbeeld aandacht besteed aan het Hooglandgemaal, de oude en nieuwe sluis, de vuren van Stavoren, de mobilisatie, de 2e Wereldoorlog, de industrie, het Vrouwtje van Stavoren en het treinongeluk bij Stavoren.
Bovendien hebben we prachtige exposities over het pontgat en de Stoomveerdienst, het station en de spoorlijn, de werking van het Peilschaalhuisje, de Staverse Jol, de vliegtuigcrash in het IJsselmeer en de Waddenzee en nog veel meer.
De Ponthuzen van Stavoren.
De Toankamer bevindt zich in 2 pandjes die gebouwd zijn als dienstwoningen voor de Rederij, die jaren lang de roemruchte (trein)pontverbinding onderhield tussen Stavoren en Enkhuizen. Hoewel ze al lang niet meer bewoond werden door stokers, machinisten of andere veerbootmedewerkers werden deze woningen nog altijd de Ponthuzen genoemd, hetgeen ook de naam van het museum verklaart.
Het Vrouwtje van Stavoren
De legende van het Vrouwtje is een van de bekendste legendes van Nederland. Maar hoeveel mensen kunnen het verhaal nu echt vertellen? Iedereen weet wel iets van de ring, de vis en het graan, maar hoe zit nu precies de vork in de steel?
In de filmzaal krijgt u het antwoord. Hier draait een televisiebewerking van het verhaal van Het Vrouwtje.